L’Associació de Fires Espanyoles (AFE) celebrarà en Fira València el 60 aniversari del seu naixement

La trobada serà el pròxim 14 de maig, just 60 anys després de la constitució de la primera associació firal espanyola a iniciativa de la Fira Mostrari Internacional de València i el seu president Ramón Gordillo.

AFE agrupa actualment 34 socis, entre els quals s’inclouen els principals organitzadors firals d’Espanya i proveïdors més destacats, i impulsa un negoci que genera més de 13.000 milions d’euros anuals.

València, 11 abril 2024.- Fira València serà escenari el mes vinent de maig de la celebració del 60 aniversari de l’Associació de Fires Espanyoles (AFE), l’agrupació empresarial que aglutina la pràctica totalitat de les institucions firals espanyoles i principal interlocutora del sector davant administracions i organismes internacionals.

L’elecció de Fira València per a tal efemèride no és casualitat. I és que un 14 de maig de 1964 es firmava a València i a iniciativa del per aquell llavors president de la Fira Mostrari Internacional de València, Sr. Ramón Gordillo, l’acta de fundació de l’Associació de Fires Espanyoles. El pròxim 14 de maig, 60 anys després i comptant de nou com a amfitriona i impulsora a la institució firal valenciana, AFE celebrarà les seues sis dècades d’impuls del negoci firal al nostre país.

En l’acte està previst que participen autoritats institucionals, així com els components de la Junta Directiva d’AFE, encapçalada pel seu president Xabier Basáñez. També s’ha confirmat la presència de representants d’UFI – The Global Association of The Exhibition Industry, de la qual Fira València és també entitat fundadora, i que estarà representada pels directius Nick Duckdale-Moore i Adeline Vancauwelaert. La celebració del 60 aniversari d’AFE el 14 de maig coincidirà també amb la inauguració d’uns altres de les fites de Fira València, el seu certamen biennal FIMMA + Maderalia que enguany també està d’enhorabona en complir 40 edicions.

En este sentit, Xabier Basáñez, ha explicat que des d’AFE s’està “molt il·lusionat per celebrar enguany el 60é aniversari de la constitució de la nostra associació i de celebrar este aniversari en Fira València, en les instal·lacions de l’entitat que va tindre la iniciativa de la seua creació, i a més, de fer-ho el mateix dia 14 de maig en què es va firmar l’acta de constitució en 1964. Volem que siga un acte institucional però també festiu, d’aprenentatge i de reunió distesa de la família firal espanyola”.

Per part seua, per al director general de Fira València, Jorge Fombellida, “este acte suposa reconéixer el paper històric que ha jugat Fira València en el desenvolupament del sector firal al nostre país. Fa 60 anys vam ser pioners a crear un ecosistema d’institucions firals per a ajudar a l’economia del país. I hui, sis dècades després, enfortim el nostre compromís a continuar aportant al desenvolupament industrial, econòmic i social tant en la Comunitat Valenciana com en el conjunt d’Espanya”.

60 anys d’impuls firal

L’Associació de Fires Espanyoles es va constituir a València el 14 de maig de 1964, per iniciativa del llavors president de la Fira Mostrari Internacional de València, Sr. Ramón Gordillo, qui ja ostentava la presència d’UFI, Unió de Fires Internacionals i actualment ‘The Global Association of the Exhibition Industry’. Esta associació, el principal organisme internacional del sector va ser fundat en 1925 per un grup d’institucions firals europees de la qual Fira València va ser l’única institució espanyola participant. Precisament, Ramón Gordillo ha sigut l’únic president del nostre país que ha dirigit esta entitat internacional en les seues quasi 100 anys d’història.

AFE, per tant, naix després de l’exitosa iniciativa associativa a nivell mundial impulsada per la Fira Mostrari Internacional de València. En l’acta fundacional del 14 de maig de 1964 es detalla el protocol seguit en l’acte celebrat llavors, el document del qual van subscriure els representants de les entitats presents, assumint al seu torn els diferents càrrecs en el Comité Directiu: la Fira Mostrari Internacional de València -que assumiria la presidència de l’associació-, la Fira Oficial i Internacional de Mostres de Barcelona -vicepresidència-, la Fira Oficial i Nacional de Mostres de Saragossa -Tresoreria-, i les diferents vocalies a través de la Fira de Mostres de Bilbao, la Fira Internacional de la Conserva i Alimentació de Múrcia, la Fira de Mostres Iberoamericana de Sevilla i la Fira Internacional del Calçat i Indústries Afins d’Elda. La Secretaria de l’associació estaria en la mateixa entitat que la presidència, és a dir l’assumiria la Fira Mostrari Internacional de València.

Un impacte de 13.000 milions d’euros

Actualment, AFE compta amb 34 membres, entre ells Fira València com a entitat fundadora i al costat dels principals organitzadors de fires a Espanya i empreses de la indústria firal, l’activitat de la qual representa entre el 80 i el 90% del sector. L’activitat de les fires espanyoles genera uns 13.000 milions d’euros d’impacte econòmic anual (directe, indirecte i induït) i més de 123.000 ocupacions directes i indirectes. Espanya és un dels principals països en matèria de fires d’Europa, juntament amb Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit.

Amb la celebració del seu 60 aniversari a València, AFE vol destacar i reconéixer el paper de Fira València i al seu president en 1964, Ramón Gordillo, per promoure la creació de l’única associació del sector d’abast nacional que actualment defén els interessos de la indústria firal a Espanya.

+Info
http://feriavalencia.com/
https://www.afe.es/es/

Desplaça cap amunt