Els millors arquitectes del món tanquen la segona jornada de Cevisama 2023

La ministra Maroto destaca el paper de Cevisama com a aparador de les fortaleses i el futur del sector ceràmic.
València, 28 febrer 2023.- Cevisama ha tancat hui la seua segona jornada en gran. Més de 700 persones han omplit l’auditori del Centre d’Esdeveniments de Fira València, que ha acollit una nova edició del Fòrum d’Arquitectura, un esdeveniment de referència per als arquitectes, interioristas, dissenyadors i decoradors, que ha comptat amb un excel·lent cartell: tres dels millors arquitectes del món.
Francis Kére, premi Prizker 2022, Anne Lacaton, premi Prizker 2021 i David Chipperfield han donat tres xarrades magistrals i han acostat al públic a la seua manera de veure l’arquitectura. D’aquesta manera, Cevisama aposta per l’arquitectura i el disseny i aconsegueix celebrar el millor Fòrum d’Arquitectura de la seua història, amb tres caps de llança i un auditori que ha penjat el cartell de complet.
A més, Cevisama ha rebut hui la visita de la ministra d’Indústria Reyes Maroto que ha destacat el paper de Cevisama com a aparador de les fortaleses i el futur del sector ceràmic.
Els tres millors arquitectes del món, en Cevisama
El primer a pujar a escena ha sigut el britànic David Chipperfield. El creador de l’edifici Ves-los e Vents ha parlat sobre la renovació de la Neue Nationalgalerie de Berlín, un de les icones de l’arquitectura del segle XX i l’únic edifici que l’arquitecte Mies van der Rohe va realitzar a Europa després de la seua emigració als Estats Units. Chipperfield ha parlat dels reptes d’aquesta renovació que, després de 50 anys en peus, necessitava ser afrontada de manera acurada i, cosa que és més important, sostenible, tenint en compte, a més que l’edifici està catalogat com a monument. “Havia de conservar-se sense comprometre visualment la seua aparença”, ha explicat l’arquitecte, que ha afegit que aquesta remodelació no suposa una reinterpretació de l’edifici, sinó una “reparació respectuosa”.
Després d’ell, la canviada de nom arquitecta francesa Anne Lacaton ha donat una excel·lent ponència enfocada en la transformació d’habitatges en el Grand Parc, a Bordeus (França), un projecte realitzat en la dècada dels 60 que responia a la creixent demanda d’allotjament després de la II Guerra Mundial. Lacaton va haver d’enfrontar-se a un ambiciosa pla de reforma de 530 cases de les 4.000 que hi havia en la zona. L’objectiu era fer-li front al problema oposat: la despoblació d’aqueix barri. Lacaton ha explicat com van treballar en aqueix projecte dedicats a habitatge social. En primer lloc, van mantindre l’estructura original dels immobles. “Volíem conservar tot el que es poguera aprofitar perquè la transformació fora el més sostenible possible”, ha explicat en una ponència que ha tingut lloc per videoconferència. Una de les potes d’aquest projecte va ser dotar a cada habitatge amb una zona exterior de caràcter privat i orientada al Sud. “La disposició d’aquests jardins d’hivern repercuteix, a més, en el comportament tèrmic de l’embolcall dels blocs”, ha remarcat.
Finalment, li va arribar al torn a Francis Kéré, cap de cartell d’aquest Fòrum d’Arquitectura, premi Prizker 2022 i primer africà a rebre el premi més important de l’arquitectura mundial.
Keré, arquitecte, educador i activista social originari de Burkina Faso ha parlat en la seua conferència del Centre quirúrgic i centre de salut, Léo, al seu país natal. Un edifici totalment funcional en el qual va usar material de la zona, argila concretament i on s’atén cada dia a milers de pacients. “Es pot fer molt amb molt poc”, ha remarcat, al mateix temps que ha afegit que en aquest projecte estan implicades famílies senceres de la zona. “És un xicotet miracle”.
I és que el segell de Kéré és treballar, principalment, en àrees repletes de limitacions, amb materials locals i fer-ho de la forma més sostenible possible, aconseguint que hi haja retorn i millores per a la comunitat en la qual treballa amb cada projecte.
Visita de la ministra d’Indústria a Cevisama
La ministra d’Indústria, Reyes Maroto, ha visitat hui Cevisama i ha realitzat un recorregut per a visitar a algunes de les empreses expositores en el certamen.
“En Cevisama podrem veure les fortaleses i les innovacions del sector, però sobretot veurem que la nostra indústria ceràmica té una gran força exportadora”, ha assegurat durant la seua visita. Ha destacat la cadena de valor del sector i ha afegit que tornar a Cevisama “és un plaer” i que la fira “ha recobrat la seua esplendor”.
Així mateix, ha assenyalat que ha acudit a Cevisama a mostrar el seu suport a les associacions i per a trobar “la via perquè puguen accedir a les ajudes, que tenen noms i cognoms i estan vinculades a l’impacte de la guerra en la indústria gasintensiva”. Després de la seua visita s’ha reunit amb el sector ceràmic i la patronal, Ascer.
Premi al millor estand
Durant la segona jornada, Cevisama ha fet lliurament del Premi al millor estand, una iniciativa en la qual col·labora CDICV. Enguany l’empresa que s’ha fet amb el primer premi ha sigut Neolith, el segon ha recaigut en Roca Tiles i el tercer en Vives Azulejos i Gres. Així mateix, s’han fet dos esments especials: una a Poalgi i una altra a Aixeteries Maier.
Uns premis que han valorat la qualitat en el disseny de l’estand, la innovació, les formes i materials i el conjunt harmònic entre l’estand com a continent i el producte exposat com a contingut.
El propòsit d’aquests premis és reconéixer i incentivar l’esforç dels expositors i dissenyadors d’interior en la realització dels seus espais expositius.

Desplaça cap amunt