Castelló posa el fermall d’or a Forinvest 2023

Més d’un centenar de professionals del sector econòmic, assegurador o empresarial de la província han seguit la Jornada que Forinvest ha celebrat en la seu de la Cambra de Comerç de Castelló i en la qual s’ha analitzat la realitat energètica, les oportunitats d’inversió o les perspectives econòmiques.

Castelló de la Plana, 24 de març 2023.- Forinvest ha tancat hui la seua edició de 2023 amb una Jornada empresarial celebrada en la seu de la Cambra de Comerç de Castelló a la qual han assistit més d’un centenar de professionals del sector financer, assegurador o empresarial, amb representants dels sectors productius més rellevants de la regió com el ceràmic, entre altres. La cita ha tancat una edició en la qual Forinvest s’ha obert a les tres capitals de la Comunitat Valenciana, amb el seu primer fòrum a Alacant el passat 2 de març, la convocatòria en Fira València els 7, 8 i 9 de març i la cita de hui en la capital de la Plana. En aquesta última, s’han abordat vectors d’especial transcendència per al desenvolupament econòmic i industrial de Castelló i província com el repte del gas, els problemes de proveïment energètic, l’impuls de la regió com a focus d’atracció d’inversions o les perspectives econòmiques generals.

La presidenta de la Cambra de Comerç de Castelló, María Dolores Guillamón, ha sigut l’encarregada d’inaugurar la Jornada i perquè trobades com el de hui contribuïsquen “al creixement i enfortiment del sector empresarial, financer i industrial de Castelló i la seua província”, per a donar pas, a continuació a l’energia, un vector d’especial importància en la realitat industrial de Castelló, va ser la gran protagonista de la primera intervenció de la jornada de Forinvest en la capital de la Plana. De la mà de dos especialistes en l’àmbit europeu com Yolanda García Mezquita, de la direcció d’Energia de la Comissió Europea i encarregada de les compres gasísticas entre els estats membres i tercers països, i Inmaculada Rodríguez Piñero, membre del Parlament Europeu i coordinadora del grup socialista de la Comissió de Comerç Internacional, es va incidir en la importància de la “resposta que ha donat la UE a la crisi energètica” i que ha provocat un “descens dels preus del gas entorn del 60%”. En aquest sentit, van posar en valor “l’estímul cap a la transició energètica cap a fonts renovables de la mà d’un nou marc regulador” que aprofundisca en aquest trànsit, també en sectors tan sensibles a la província com el ceràmic, sobre el qual Yolanda García va apostar per l’ús cada vegada més intensiu de “gas renovable” però que siga “competitiu per a les indústries”. Per a això, va dibuixar un futur del sector energètic en el qual és imprescindible apostar per energies renovables i sostenibles i “crear una cadena de valor de la seua transformació i generació a Europa”.

Castelló i les seues oportunitats d’inversió

A continuació, Forinvest ha volgut posar en valor a Castelló i la seua província com una terra d’oportunitats i d’inversió per a les empreses i multinacionals estrangeres. En aquest sentit, s’ha presentat oficialment la nova plataforma ‘Invest in Castelló’, que compta amb la participació de CaixaBank i la Cambra de Comerç de Castelló, i que ha sigut presentada per Joaquín Andrés, International Business Manager de Cambra Castelló i David Ripollés, director Centre d’Empreses de CaixaBank a Vila-real. Tots dos van destacar el potencial d’una província amb una aportació de la indústria manufacturera del 34% i un terç de les exportacions de la Comunitat Valenciana així com la posada en marxa de la nova web www.investincastellon.com en la qual es mostren tots els sectors i les àrees potencials de rebre la inversió estrangera. I de quina millor manera de mostrar aquestes oportunitats que de la mà de dues empreses instal·lades a la província com la multinacional del sector del ‘embalatge’ Huhtamaki, amb seu a Nules i l’empresa química Zschimmer & Schwarz, establida a Vila-real i molt vinculada a la potent indústria ceràmica. El seu gerent, Pedro Hernández, i el ‘Supply Chain Manager’ d’Huhtamaki Carlos Taús van destacar les oportunitats que suposa Castelló per la captació de talent, encara que van reclamar major agilitat en els tràmits amb l’administració per a no perdre, precisament, aquestes inversions.

Finançament per a la indústria ceràmica

Per part seua, el director de l’Institut Valencià de Finances, Manuel Illueca, va aprofitar la celebració de Forinvest en ple centre del clúster ceràmic per a explicar de primera mà la línia d’ajudes de 100 milions d’euros posada en marxa per la Generalitat Valenciana a través del propi IVF que, segons va apuntar, “intenten pal·liar el problema que va suposar la nova llei de morositat estatal” posada en marxa recentment i que impedien a la indústria ceràmica accedir a les ajudes i subvencions estatals. En aquest sentit, va destacar que la nova línia d’ajudes de l’IVF ofereixen un “2’5% menys de tipus d’interés que la resta del mercat, amb un 5% de tram no reembossable i una estabilitat del circulant”.

Perspectives econòmiques

Mentrestant, ja en l’última taula de treball de la Jornada, la cap d’economia del periòdic Mediterrani, Maribel Amoriza, va moderar un interessant diàleg entre Gonzalo Cadenas, director executiu de Mapfre Economics i Adrià Morrón, economista lead de CaixaBank Research, sobre les perspectives econòmiques en un context com l’actual en el qual la recent crisi de les entitats financeres com Silicon Valley o Credit Suisse ha sigut protagonista. En aquest sentit, Morrón creu que ha sigut una crisi de “mercats molt vigilants a la salut dels bancs” i que provocarà que “la política dura dels Bancs Centrals es modere i no siguen tan agressives”. No obstant això, des de CaixaBank dibuixen unes perspectives per a 2023 “positives” amb una reducció dels preus de l’energia, indicadors del PIB positius i una inflació, en línies generals, a la baixa. Per part seua, des de Mapfre coincideixen en la visió global optimista, encara que incideixen en els riscos a causa de la inflació, els tipus d’interés que no sembla tindre sostre i la incertesa financera que ha produït casos com els del banc suís. Tots dos també van voler valorar les perspectives de la indústria ceràmica i van coincidir en la “incertesa que provoquen els costos de l’energia i la pèrdua de potencial”, a més de la pressió que pot suposar la recuperació de la Xina i les seues demandes de gas.

Clausura del conseller Espanya

Finalment, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, i president de Forinvest, Arcadi España, ha sigut l’encarregat de clausurar Forinvest a Castelló de la Plana. En el seu discurs, va recalcar que la Generalitat “ha d’esforçar-se per ser més intel·ligents com a Administració i pensar que la Generalitat no està només a València sinó també a Alacant i Castelló”, al mateix temps que ha reivindicat el paper de la Generalitat com “una Administració proactiva, que ix a buscar oportunitats d’inversió, que aposta per la generació d’ocupació i fa costat a les empreses valencianes”. En aquest sentit, Arcadi España ha indicat que “no vull que siguem una Administració que està sempre queixant-se i tirant-li la culpa a uns altres. Tenim una responsabilitat pròpia com a territori, hem de millorar i aclarir-nos amb el model energètic respectant el paisatge i el territori. Hem de cuidar-ho, apostar per les energies renovables, però també hem d’abordar l’emergència climàtica i energètica”.

Durant la seua intervenció, el titular d’Hisenda ha apuntat que una altra assignatura pendent és “la de la productivitat de l’economia valència, que cal incrementar-la i, respecte a la pròpia Administració, s’ha avançat molt, però hem de continuar desburocratitzant, perquè hem de ser més àgils, adaptar-nos a les necessitats dels poders econòmics i socials”.

Què és Forinvest

Al llarg de les seues 16 edicions, Forinvest s’ha consolidat com el fòrum de networking i coneixement més rellevant en el qual traslladar a la societat la cultura financera, a través de les grans empreses i entitats financeres i asseguradores d’Espanya, així com els CEOs de moltes startups que van aconseguir llançar el seu negoci en Forinvest i convertir-se en grans empreses. En aquest sentit, Forinvest ha reunit al llarg d’aquests 16 anys a més de 3.000 ponents i convocar a més de 80.000 visitants i prop de 2.000 expositors amb presència en alguna de les edicions celebrades de Forinvest.

Forinvest Castelló compta com ‘event partners’ amb Santander, CaixaBank, Sabadell, Ibercaja i la Generalitat Valenciana a través de l’Institut Valencià de Finances (IVF), així com l’impuls de Cambra Castelló i el suport de Mapfre com a asseguradora oficial.

  • info
    https://forinvest.feriavalencia.com/
Desplaça cap amunt