Elvira Ródenas: “L’objectiu de la ‘Trobada by Laboralia’ és compartir experiències de la pandèmia per a aprendre del viscut i desenvolupar estratègies de futur”

Elvira Ródenas Sancho, directora general de Treball, Benestar i Seguretat Laboral, directora del INVASSAT i presidenta de Laboralia, avança les claus de la ‘Trobada by Laboralia’ del pròxim dimarts 29 de març en Fira València.

València, 25 març 2022.- A les portes de la celebració de la ‘Trobada by Laboralia’, per què és important un esdeveniment com aquest per al sector de la prevenció i benestar laboral?

Durant els dos últims anys hem patit una pandèmia (que encara està vigent encara que en aquests moments controlada gràcies a la vacuna) i malgrat les restriccions que hem tendit hem seguit amb les nostres vides i les persones que desenvolupen una activitat laboral hem continuat treballant però amb mesures de protecció i en alguns casos d’aïllament social destinades a garantir el desenvolupament professional amb mitigar al màxim les possibilitats de contagi i amb això els riscos per a la nostra salut i per a la vida.

Es fa necessari, doncs, debatre com la pandèmia ha marcat la manera en la qual hem treballat i l’important paper que han jugat els serveis de prevenció de riscos laborals en les empreses, aplicant la normativa i els protocols de prevenció i protecció que s’anaven establint des de sanitat i des dels organismes que com l’Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball així com el *INVASAT hem posat a la disposició de les empreses i, treballadores i treballadors. L’objectiu de la trobada és compartir experiències de la pandèmia, amb la finalitat d’aprendre del viscut i desenvolupar estratègies de futur.

  • Quins són els principals aspectes que s’abordaran en aquest simposi?

Abordarem aquelles que han tingut una especial rellevància durant la pandèmia i que ens han de servir per a planificar l’activitat preventiva d’una manera diferent. Qüestions com el teletreball, una manera de treballar que ha vingut per a quedar-se i que sense lloc a dubte va permetre l’activitat de l’administració pública, de moltes empreses privades i el manteniment de l’ocupació de treballadores i treballadors. Encara que ja era utilitzat puntualment especialment en alguns sectors d’activitat, arran de la pandèmia s’ha configurat com una manera de treballar que té molts avantatges però també alguns riscos per a la salut que entre altres mesures haurem de garantir el dret a la desconnexió digital.

La seguretat viària i la seua influència durant la pandèmia, és també una altra qüestió que abordarem, ja que, aquesta crisi sanitària ha posat de manifest la importància estratègica del sector del transport, l’increment de l’ús de plataformes digitals en detriment de les compres presencials. És necessari analitzar en quina mesura s’han incrementat els desplaçaments vinculats amb les activitats de repartiment, com es realitzen i quin impacte tenen en la seguretat viària laboral. Com ha afectat la pandèmia als plans de mobilitat de les empreses?

Després d’una crisi sanitària sense precedents, que marca un abans i un després, i on es va col·lapsar la capacitat de reacció del sistema sanitari, logístic, d’alimentació i industrial, paralitzant tota activitat “no essencial”, es va posar en evidència les fortaleses i febleses del sistema. Es va fer necessària una actuació ràpida de coordinació entre entitats per a donar resposta àgil a l’excepcional situació sanitària que afectava tant la salut pública com a la laboral. La detecció i seguiment dels casos i les accions a nivell preventiu i de vigilància de la salut que garantiren tant el control de la pandèmia com la continuïtat de l’activitat requerien d’una eficiència i rapidesa d’adaptació derivat dels escenaris canviants.

Transcorregut més d’un any després de la represa progressiva a la “normalitat” on es va reprendre tota activitat; després de l’ímprobe esforç que han hagut de realitzar totes les organitzacions implicades, aquesta és una immillorable oportunitat que no hem de deixar escapar, per a la posada en comú de conclusions que ens permeten extraure lliçons centrades en aspectes que és imprescindible perfeccionar i altres que admeten millores en el futur.

  • Quin ha sigut el paper del sector preventiu durant aquests dos anys de pandèmia?

La comunicació entre empreses, serveis de prevenció, mútues i *AAPP ha sigut un dels pilars per al sosteniment de la correcta activitat preventiva en l’entramat empresarial del país. Aquesta pandèmia ha obligat a tots a fer un esforç màxim, tant en l’execució de canvis en els centres de treball, elaboració de plans de contingència, protocols en la compra d’equips de protecció individual, gestió d’entrades als centres de treball, seguiment de contactes estrets i una infinitat de matèries diàries per a combatre el virus. Tot això sense deixar de costat que la pandèmia, ha motivat elevades càrregues de treball, incerteses, pors… que ens han afectat la salut mental i generat uns riscos psicosocials que estan sent un desafiament per als serveis de prevenció i les empreses.

Per tot l’anterior, és fonamental que analitzem les febleses i fortaleses del nostre sistema preventiu en profunditat, aprofitant l’experiència que ens deixa les actuacions durant la pandèmia, procurant que la integració de la prevenció continue sent un valor referent dins de les organitzacions i no es diluïsca amb el temps

  • I, en aquest sentit, què ha suposat per al sector i quina lliçó es pot extraure d’aquest?

La gestió de la Prevenció de Riscos Laborals és un element que assegura la millora contínua de tots i cadascun dels processos de l’empresa, des de la qualitat fins a la productivitat, passant per la flexibilitat i sostenibilitat d’aquesta. Això que sembla obvi i sempre ha sigut així, encara que socialment no semblava rebre la importància ni atenció que es mereix.

És en èpoques de crisis quan es compromet el bon funcionament del sistema i es posa al descobert els punts febles i la necessitat d’aportar solucions és més apressant, quan s’aprecia la vertadera importància de la prevenció. La crisi originada per la Covid-19 va evidenciar la importància de la correcta gestió preventiva i va aflorar les seues fortaleses i febleses posant en valor en l’entorn laboral a tots els actors implicats en la prevenció.

És en l’actualitat, el millor moment d’analitzar i compartir de manera constructiva una visió dels aspectes positius que es poden extraure de la gestió preventiva després de la pandèmia i de compartir opinions sobre el canvi d’enfocament social sobretot el que embolica a la prevenció de riscos laborals.

  • En 2023 tornarà Laboralia com a esdeveniment firal. Quines són les perspectives?

Prèviament a la pandèmia ja s’apuntaven noves formes de treball que van a impactaren la salut de les persones, no sols en matèria de seguretat, sinó també en la seua salut mental, a través dels diferents riscos psicosocials que els requeriments actuals i el ritme de vida constrenyen a les persones.

Enguany aprovarem l’Estratègia Valenciana de Seguretat i Salut en el Treball 2023-2028 que en coherència amb l’Europea i l’Estatal estem elaborant actualment juntament amb els agents socials i econòmics. En ella volem a contemplar els aspectes més rellevants del futur del treball i com abordarem les necessitats actuals i futures que en matèria de seguretat i salut en l’ocupació tenim.

Realment aquesta jornada servirà de preparació perquè amb major profunditat tractem les qüestions que interessen a empreses, treballadors i treballadores i escometre els reptes que se’ns plantegen tant en el present com en el futur més pròxim.

+info
https://www.laboralia.es/

Desplaça cap amunt