Hàbitat 2023 retrà homenatge a la trajectòria de Gabriel Teixidó i acollirà sengles retrospectives de Miguel Milá i José Manuel Ferrero

Teixidó repassarà el millor de la seua obra en una mostra que segueix els passos de les realitzades anteriorment per Mario Ruiz, Ramón Esteve i Vicent Martínez.

A més, de la mà de Santa & Col·le desembarcarà en Hàbitat una exposició del mestre del disseny espanyol Miguel Milá mentre que el dissenyador valencià José Manuel Ferrero tornarà als seus orígens del NUDE celebrant 20 anys amb una exposició conceptual.

València, 29 maig 2023.- Amb més del 90% de l’espai expositiu reservat ja per a la seua pròxima edició, Fira Hàbitat València ha començat a configurar la que serà la seua agenda d’activitats, esdeveniments i exposicions que es desenvoluparan durant el certamen.

En aquest sentit, la cita, que se celebrarà del 19 al 22 del pròxim mes de setembre en Fira València, organitzarà una exposició entorn de la trajectòria del dissenyador català Gabriel Teixidó, un dels grans referents de l’hàbitat contemporani al nostre país. Aquesta mostra, que serà un dels principals eixos de continguts de Fira Hàbitat València 2023, segueix els passos d’altres grans mostres organitzades pel certamen com les de Patricia Urquiola i Héctor Ruiz (2010) o Jaime Hayón (2012), ja més recentment Mario Ruiz (2018), Ramón Esteve (2019) i Vicent Martínez (2022).

Al costat d’aquestes, el visitant d’Hàbitat 2023 també es trobarà amb dues exposicions entorn de figures del disseny d’enorme interés. Es tracta de l’exposició amb el millor de Miguel Milá, comissariada per la signatura Santa & Col·le, incloent-hi peces del dissenyador de la col·lecció de Trenat i Mobles 114. L’exposició sobre Miguel Milá, sense ànim de ser una retrospectiva a l’ús, cerca donar una visió fresca i renovada de la figura de Miguel Milá, amb una vigència que sobrepassa la temporalitat demostrant la proximitat i la simpatia característica del dissenyador català.

Hàbitat 2023 també acollirà una mostra amb els treballs més excel·lents del dissenyador d’Ontinyent José Manuel Ferrero, director creatiu d’estudi{H}ac.

Amb això, Hàbitat consolida, segons apunta el seu director, Daniel Marco, “la nostra aposta per reconéixer i projectar el disseny espanyol a través dels seus protagonistes, amb la presència de les millors signatures del moment en la seua zona expositiva, així com el reconeixement al treball, trajectòria i talent dels propis dissenyadors”.

Gabriel Teixidó, el dissenyador metòdic

Gabriel Teixidó va nàixer en 1947 a Barcelona. Format a l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics de Barcelona, es va establir com a freelance en 1970 i des de llavors no ha deixat de realitzar nous projectes. Va convertir les seues idees en èxits comercials, que ell atribueix a la seua sòlida base artística. El seu mètode per a dissenyar més enllà de l’exhibicionisme formal li ha fet mereixedor de diversos premis SIDI i Delta. Una de les àrees principals del seu treball és el mobiliari d’oficina: peces tecnològicament sofisticades que dissenya per a un gran nombre de signatures.

Es defineix a si mateix com un dissenyador “bastant” industrial, alié a les modes. La seua manera de treballar, en solitari, dona com a fruit uns dissenys austers i allunyats de l’exhibicionisme formal. Aquesta discreció i eficàcia li ha convertit en un etern supervivent dins del panorama de dissenyadors industrials espanyols. Teixidó té una habilitat especial per a convertir els seus dissenys en èxits comercials: “el que m’interessa és que els meus dissenys siguen útils, que la gent se senta còmoda amb ells, que siguen una ajuda”. És un dissenyador apegat a les empreses amb les quals col·labora i presumeix que els seus dissenys han sigut rendibles per a elles.

La llista d’empreses amb les quals ha col·laborat és molt extensa, per esmentar algunes: Andreu World, Kendo Mobiliari, Enea, Oken, Joker, Grassoler, Santa & Col·le, Disform, Grup T, Interi, Aridi, Biok, Point, Levesta o Permasa.

Miguel Milá, mestre del disseny espanyol

Miguel Milá representa com ningú al disseny espanyol. Membre de la generació dels pioners del disseny dels anys 50, ha vist com alguns dels seus mobles i
llums s’han convertit en autèntics clàssics. Santa & Col·le edita els seus productes
des dels inicis de la companyia i hui es venen en més de 80 països. I els seus productes es troben en els catàlegs de signatures com Trenat o Mobles 114, també exposats en la mostra. El seu treball s’ha basat a posar al dia la tradició fugint de les modes i convencions, preocupant-se pel procés de desenvolupament i per l’envelliment de les seues peces com a valor afegit, on l’estètica i la bellesa són una conseqüència de la cerca de la funcionalitat i l’emoció.

Els objectes que realitza són peces a l’abast de la mà. Els objectes de Milá no responen ni creen nous usos, sinó que fan més fàcil i còmode un ús ja existent. Ajuden a millorar la resposta de l’usuari sense crear noves necessitats. Els seus objectes són l’expressió del triomf d’un enginyós sobre un enginyer. Això comporta que determinats components dels seus objectes complisquen diverses funcions, responguen a diversos usos. Així, el cable de la família TM es converteix al seu torn en el seu
interruptor.

José Manuel Ferrero, el disseny fet ‘atelier’.

Per part seua, el dissenyador més jove dels tres, José Manuel Ferrero, s’ha fet un lloc propi en les últimes dècades en el panorama del disseny espanyol. Nascut a Ontinyent (València) en 1978, en 2003 va fundar estudi{H}ac per a convertir la seua atelier de disseny en referència del disseny nacional i internacional.

Podria dir-se que el terme britànic ‘Bespoke’ és el dogma que regeix cada disseny de l’industrial valencià, ja que crea peces o elements a mesura per a cada projecte. Estudi{H}ac està concedit com un atelier de disseny, especialitzat a realitzar projectes a mesura de disseny de producte, conceptes creatius per a projectes. Tots ells a mesura per a cada client, crear espais o productes únics, atemporals, que sorprenguen tant per la seua visual inicial com per la seua història.

Treballa amb reconegudes empreses com: Puricelli, Porcelanosa Grup, Ondarreta, Vondom, Sancal, LZF, Toulemonde Bochart, Point, Estiluz, Harmony, Vical Design, Aromes del Camp, Vigar o Col·lecció Alexandra. Per això el seu treball ha obtingut reconeixement en prestigiosos premis nacionals i internacionals com els German Design Awards, Restaurant & Bar Design Awards o el premi de la fira ICFF de Nova York. Una de les seues últimes creacions va ser la mostra ‘Tailor Hotel’ en l’última edició de FIMMA + Maderalia en la pròpia Fira València.

Fira Hàbitat València és el principal aparador internacional de la indústria espanyola de l’hàbitat amb un ampli aparador de moble, il·luminació, decoració, entapissat i descans. Cada any reuneix més de 600 signatures nacionals i internacionals i en la seua última edició va acollir més de 48.000 visitants professionals procedents de 70 països. En 2023 se celebrarà al costat d’Home Tèxtils Premium by Textilhogar.

  • info
    https://www.feriahabitatvalencia.com/
Desplaça cap amunt